lightbackground2.jpg
saltafriend med skugg 2.png

Frågor och svar

whitetest.png
arrowgiftest3.gif
bluecolor24.png
 

Vanliga frågor

Kom igång

Jag har glömt mina inloggningsuppgifter, hur kan jag komma in på mitt konto?


1. Klicka på “Glömt lösenord” på inloggningssidan. 2. Fyll i antingen ditt mobilnummer eller din e-postadress och klicka på “Bekräfta”. 3. Skriv in den aktiveringskod som skickas till dig antingen på sms eller e-post och klicka på “Bekräfta”. 4. Välj och skriv in ett nytt lösenord och klicka på “Bekräfta”. 5. Nu kan du logga in med ditt nya lösenord i Salta Friends appen.
Hur gör jag för att skapa ett konto i Salta Friends appen?


1. Klicka på “Bli medlem” 2. Du kan välja att skapa ett konto med hjälp av ditt mobilnummer, mailadress eller via dina sociala medier. 3. Väljer du sociala medier så klickar du antingen på Facebook-, Google-, eller Applesymbolen och följer vidare instruktioner på respektive sida. 4. Vill du inte skapa ett konto med sociala medier, skriver du in antingen din e-postadress eller ditt mobilnummer. 5. Välj ett användarnamn och ett lösenord. 6. Välj vilken användartyp du är. Det finns tre olika att välja mellan: Person med funktionsvariation, Assistent/Vårdnadshavare eller Anhörig/Övrig. Det går inte att ändra användartyp när du väl har skapat kontot, så se till att det blir rätt från början. 7. Klicka på “Nästa steg” och bekräfta att du valt rätt användarkategori. 8. Skriv in den kod som skickas till det på sms eller e-post och klicka på “Bekräfta”. 9. Nu har du ett konto på Salta Friends appen. Välkommen!
Om jag själv inte har en funktionsvariation, eller någon i min familj eller släkt, vad väljer jag då för användartyp?


1. Då väljer du användartyp “Anhörig/Övrig”. 2. Denna kategori är för de som är vänner, släkt, kollega eller på annat vis känner någon med en funktionsvariation. 3. Detta är även kategorin för dig som inte har någon med funktionsvariation alls i din närhet, men som ändå vill vara en del av Salta Friends appen.
Jag vill inte ange mitt mobilnummer, finns det något annat sätt jag kan bli medlem på?


Om du inte vill ange ditt mobilnummer, går det bra att bli medlem antingen genom din e-postadress, eller via Facebook, Google eller Apple. Du kan även titta på filmen “Skapa konto och bli medlem” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag har valt ett lösenord och försöker klicka vidare, men det står bara röd text att “Lösenordet måste vara minst sex tecken långt”, vad gör jag för fel?


1. Lösenordet som du väljer till Salta Friends appen måste som sagt vara minst sex tecken långt. 2. Tillåtna tecken är A-Z, a-z, siffrorna 0-9, samt kommatecken och understreck. Alla tecken utöver dessa går inte att använda, och kommer resultera i att det inte går att klicka sig vidare. 3. Se till att du väljer ett lösenord med endast de tecken som är tillåtna, och som är minst sex tecken långt. 4. Skulle det ändå inte fungera, går det bra att kontakta oss på: app@saltafriends.com

Min profil

Hur redigerar jag min profil?


1. Gå in på “Visa Profil” under menyn, och klicka sedan på “Redigera profil”. 2. Där kan du välja att ladda upp ett foto på dig, genom att klicka på “Byt bild”. 3. Du kan även skriva in för- & efternamn, användarnamn, e-post, mobilnummer, födelsedatum samt ange kön. Du kan även titta på filmen “Redigera din profil” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Kan jag dölja mitt användarnamn för andra att se?


Det går inte att dölja ditt användarnamn i appen. Däremot är ditt användarnamn det enda av dina namn som du angett i din profil som är synlig för andra, varken ditt för- eller efternamn syns för andra i appen.
Måste jag lägga upp en bild på mig själv i min profil?


Du behöver inte lägga upp en bild på dig själv i din profil om du inte vill, det är helt frivilligt och upp till dig hur du vill göra.
Hur skriver jag ett inlägg till min profil?


1. Vill du dela ett inlägg med dina vänner i appen, går du in på din profil och klickar på den lilla symbolen med penna och papper nere i hörnet. 2. Lägg till en passande bild och titel för ditt inlägg. 3. Under “Beskrivning” skriver du det du vill skriva i ditt inlägg. 4. Klicka sedan på “Publicera”, för att dina vänner ska kunna ta del av ditt inlägg. 5. Du hittar dina inlägg som du har publicerat under din profil. Du kan även titta på filmen “Redigera din profil” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag vill lägga till olika intressen, men när jag går klickar in på ”Mina intressen” dyker det bara upp massa rubriker.


1. För att komma åt de olika intressena som finns, måste du klicka på de olika rubrikerna för att de ska dyka upp. Klicka t.ex. på “Kultur”, så dyker det upp flera olika alternativ under. 2. Klicka för de alternativ som du tycker passar bäst in på dig. 3. Skulle du vilja ändra eller ta bort ett intresse, klickar du bara på det valda du vill ta bort, så försvinner det från dina intressen. Dina ändringar sparas automatiskt. Du kan även titta på filmen “Mina intressen” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Vad betyder den lilla symbolen med en sjuksköterska som finns vid mitt namn på min profil?


Den symbolen visar att du har valt “Assistent/Vårdnadshavare” som användartyp. Det är inget du behöver ändra eller försöka ta bort, utan den finns där för att visa dina användartyp för andra.
Jag har bytt efternamn, kan jag ändra det i min profil?


1. Ja det går att ändra ditt efternamn. Börja med att klicka på “Visa profil” i menyn. 2. Klicka sedan på “Redigera profil” uppe i högra hörnet. 3. Under “Efternamn” suddar du ut det som du hade innan, och skriver sedan in ditt nya.

Aktiviteter

Var hittar jag alla aktiviteter?


1. Alla aktiviteter hittar du direkt när du loggar in eller startar appen. 2. För att bläddra bland de olika aktiviteterna kan du antingen klicka på knappen “Bläddra” eller swipea åt vänster.
Vad betyder de olika symbolerna som dyker upp när jag swipear bland aktiviteterna?


1. Swipear du åt vänster i aktivitetsflödet bläddrar du bland de olika aktiviteterna som finns. Du kan även klicka på knappen med en pil med texten “Bläddra” för att leta dig igenom de olika aktiviteterna. 2. Swipear du åt höger så dyker en grön bock upp. Det betyder att du har accepterat aktiviteten och gärna vill vara med på den. Du kan även klicka på knappen med en grön bock med texten “Acceptera”, för att tacka ja till en aktivitet. 3. Swipear du nedåt så dyker ett blått hjärta upp. Det betyder att du sparar ner den här aktiviteten till senare, kanske för att läsa lite mer om den och bestämma om du vill delta eller inte. För att spara ner en aktivitet, kan du även klicka på knappen med ett hjärta med texten “Spara”.
Hur vet jag var aktiviteten kommer äga rum?


1. Information om platsen för aktiviteten hittar du genom att i aktivitetsflödet klicka på den lilla symbolen med en pil nere i högra hörnet på bilden till aktiviteten. Där ser du information om adress samt en karta där aktiviteten kommer äga rum. 2. Alternativt om du har accepterat eller sparat ner aktiviteten, hittar du den under “Aktiviteter” på startsidan och sedan under “Mina aktiviteter” eller “Sparad”. Klicka på rätt aktivitet, och sedan ser du information om adress samt en karta där aktiviteten kommer äga rum. Du kan även titta på filmen “Hitta information om aktiviteter” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Var kan jag hitta mer information om varje aktivitet?


För att läsa mer om en aktivitet klickar du på den blå pilen som finns i det nedre högra hörnet på bilden som hör till aktiviteten. Då dyker mer information upp som t.ex. när aktiviteten startar och slutar, vilka åldrar den är passande för, plats för aktiviteten samt vilka funktionsvariationer den är passande för. Du kan även titta på filmen “Hitta information om aktiviteter” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag vill skapa en egen aktivitet i appen som jag vill bjuda in till. Hur gör jag det?


1. På startsidan klickar du på “Aktiviteter”. Klicka sedan på det lilla plustecknet uppe i högra hörnet.. 2. Välj vad du vill döpa aktiviteten till under “Aktivitets rubrik”. 3. Under “Välj bild” väljer du antingen en bild från ditt galleri i mobilen, eller tar en helt ny. 4. Under “Ange adress” skriver du in var någonstans aktiviteten kommer äga rum. Klicka sen på “Nästa”. 5. Under “Datum, Tid, Aktivitet” väljer du datum och vilken tid som din aktivitet ska ske. 6. Under “Deltagare” väljer du hur många aktiviteten passar för, alternativt hur många som förväntas delta. 7. Under “Vill du skriva något mer om aktiviteten” skriver du in information som du tror att deltagare till din aktivitet behöver. Klicka sen på nästa. 8. Under “Ålder” bestämmer du mellan vilka åldrar som aktiviteten är lämplig för. 9. Under “Kön” kan du anpassa om du anser att aktiviteten inte är lämpligt för något av könen. Om du inte avmarkerar något här görs inga begränsningar efter kön. 10. Under “Får även följa med”, kan du välja att avmarkera “Anhörig/Övrig” och/eller “Assistent/Vårdnadshavare”, om du inte tycker aktiviteten är passande för dessa. 11. Längst ner är samtliga funktionsvariationer markerade. Är det någon funktionsvariation du tror att din aktivitet inte skulle vara passande för, kan du välja att avmarkera den genom att klicka på den. Klicka sedan på nästa. 12. Nu kan du se en förhandsvisning av din aktivitet. För att lägga upp aktiviteten klickar du på “Publicera”. Du kan även titta på filmen “Skapa aktivitet” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Varför har vissa aktiviteter en liten symbol högst upp som ser ut som en liten affär?


De aktiviteter som har en sådan symbol, är aktiviteter som är upplagda av olika företag eller föreningar.
Var kan jag se alla aktiviteter som jag har tackat ja och sparat ner någonstans?


1. Du kommer åt dina aktiviteter genom att klicka på “Aktiviteter” på startsidan. Där finns dina sparade aktiviteter under “Sparad”, de som du har tackat ja och blivit accepterad till under “Delta i”, samt dina aktiviteter som du själv skapat under “Mina aktiviteter”. 2. Du kan även se alla dina aktiviteter om du klickar på “Kalender” på startsidan. Där syns varje aktivitet på rätt datum utspritt i kalendern.
Jag har skapat en aktivitet, men förstår inte var jag ser vilka som vill vara med på min aktivitet någonstans?


1. För att kunna besvara dina förfrågningar om de som vill delta på din aktivitet går du till “Meny” och sedan “Inkomna förfrågningar för dina aktiviteter”. Där finns alla de som har klickat i att de gärna vill delta på din aktivitet. 2. Du kan välja att antingen klicka “Acceptera” för att godkänna förfrågan att delta, eller klicka på “Radera” för att neka personen att delta på din aktivitet. Du kan även titta på filmen “Skapa aktiviteter” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag har accepterat en aktivitet, men när jag kikar i kalendern så står den som “Efterfrågad” och inte “Accepterad”. Varför blir det så?


För vissa aktiviteter som är skapade av privatpersoner, måste den som har skapat aktiviteten godkänna din förfrågan att delta. Innan personer har godkänt din förfrågan att delta på aktiviteten kommer det att stå “Efterfrågad” med en blå färg på aktiviteten i kalendern. Så fort hen har godkänt dig till aktiviteten ändras färgen i kalendern till grön och “Accepterad”. Du kan även titta på filmen “Kalendern” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag har uppmärksammat en aktivitet som jag tycker är väldigt olämplig. Hur kan jag göra för att rapportera det här till er på Salta Friends?


1. Om du anser att en aktivitet är olämplig eller på annat sätt inte känns rätt, kanske p.g.a. fel information, kan du rapportera in det till oss på Salta Friends. 2. Klicka då på den lilla blå pilen på aktiviteten när du är i aktivitetsflödet, och sedan på de tre små prickarna uppe i högra hörnet. 3. Klicka på “Rapportera”. 4. Välj något av de fyra alternativen som kommer upp om varför du vill rapportera. Alternativen är: “Känns som bedrägeri”, “Olämpligt innehåll”, “Ogiltig information” och “Anmäl aktivitetsanordnaren”. 5. En ruta dyker upp om du verkligen är säker på att du vill anmäla aktiviteten. Är du säker klickar du på “Ja”, om inte, klickar du på “Nej”.

Allmänna frågor

Är Salta Friends appen gratis att använda?


Ja, Salta Friends appen är kostnadsfri.
Jag vill ändra användartyp till mitt konto för jag har börjat arbeta som assistent, hur gör jag?


1. Det går dessvärre inte att ändra användartyp när du väl har skapat kontot. 2. För att ha möjlighet att ändra användartyp behöver du avsluta ditt konto i Salta Friends appen, skapa ett nytt konto och då välja rätt användartyp.
Jag har märkt av ett fel i appen, hur gör jag för att rapportera in det till Salta Friends?


1. För att rapportera in ett fel klickar du på “Kontakta oss” i menyn. 2. Klickar sedan på e-postadressen som finns under “Rapportera”. 3. Har du istället ett förslag eller en idé för ett samarbete kan du klicka på mailadressen under “Idéer för samarbete”. Du kan även titta på filmen “Kontakta oss” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag vill inte längre ha appen kvar, hur gör jag för att avsluta mitt konto?


För att ta bort ditt konto i Salta Friends appen, klickar du på “Avsluta ditt konto” i menyn. En fråga dyker upp om du verkligen är säker på att du vill ta bort ditt konto, är du det klickar du på “Ja”. Om du inte är det, klickar du på “Nej”. Du kan även titta på filmen “Ta bort konto” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Hur använder jag mig av chatten i Salta Friends appen?


1. Chatten kan du använda dig av för att chatta med dina vänner som du har i appen. 2. Klicka på “Chatt” på startsidan, följt av symbolen med den lilla pennan uppe i högra hörnet. 3. Alla dina vänner som du har i appen dyker nu upp. Klicka på den personen som du vill starta en chatt med, och starta en konversation. Du kan även titta på filmen “Chatt” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan
Jag vill byta språk i Salta Friends appen, hur gör jag?


1. För att byta språk i appen klickar du på “Språk” i menyn. 2. Välj om du vill ha svenska eller engelska, och klicka på ditt valda språk. 3. Klicka på “Ändra” på frågan som dyker upp. 4. Salta Friends appen startar automatiskt om med ditt valda språk.

Vänner

Hur gör jag för att lägga till vänner i Salta Friends appen?


1. Klicka på “Hitta vänner” i menyn. 2. Skriv antingen användarnamn, förnamn och/eller efternamn och klicka på “Sök”. 3. Finns din vän i Salta Friends appen dyker den upp nedanför sökrutan. Klicka på “Bli vän”. 4. När personen accepterat din vänförfrågan står det “Ni är vänner” under dennes profil. Du kan även se det genom att gå in på din profil och klicka på “Vänner”. Du kan även titta på filmen “Hitta vänner” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Kan jag blockera vänner i Salta friends appen?


1. Det går att blockera vänner i Salta Friends appen. För att göra detta går du först in på din profil och sedan klickar du på “Vänner”. 2. Klicka på den personen som du vill blockera. 3. Klicka sedan på de tre punkterna uppe i högra hörnet, följt av “Blockera den här användaren”. 4. En fråga dyker upp om du verkligen vill blockera användaren, vill du det klickar du på “Blockera”. Om inte, klickar du på “Avbryt”. Du kan även titta på filmen “Blockera annan användare” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
En kompis säger att hon har skickat en vänförfrågan till mig, var hittar jag den?


1. Alla dina vänförfrågningar hittar du under “Meny”, följt av “Vänförfrågningar”. 2. Välj att antingen klicka på “Acceptera” och tacka ja till vänförfrågan, eller klicka på “Radera” för att tacka nej till vänförfrågan. Du kan även titta på filmen “Vänförfrågningar” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Det är någon som jag inte känner som har skickat en vänförfrågan till mig, måste jag acceptera?


Nej, man behöver inte acceptera en vänförfrågan som man har fått skickad till sig. Du kan välja att tacka nej genom att klicka på “Radera”. Du kan även titta på filmen “Vänförfrågningar” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag vill dela en aktivitet med min kompis som jag tror hen skulle gilla, men hen har inte appen. Kan jag göra det på något sätt ändå?


1. I aktivitetsflödet väljer du den aktiviteten du vill dela, och klickar på den lilla blå pilen i bildens nedre högra kant. 2. Klicka sedan på de tre prickarna högst uppe till höger, och välj “Dela”. 3. Om du vill dela med någon som inte har Salta Friends appen, klickar du på den lilla pilen uppe i högra hörnet. 4. Välj sedan hur du vill dela aktiviteten. Du kan bl.a. dela med sms, e-post, Facebook, Messenger, WhatsApp. Du kan även titta på filmen “Dela aktiviteter med vänner” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Kan jag chatta med personer även fast de inte är mina vänner i Salta Friends appen?


Nej, det går dessvärre inte. De personer som du kan chatta med behöver vara dina vänner i Salta Friends appen.

Assistenter/vårdnadshavare

Jag är assistent/vårdnadshavare, hur gör jag för att koppla ihop mitt konto med min brukares/barns?


1. För att koppla ihop ditt konto med din brukares/barns konto behöver du skanna QR-koden som hen har i sin profil. 2. För att komma åt koden behöver brukaren/barnet gå in på sin profil, klicka på “Assistenter” och sen klicka på den lilla QR-symbolen i hörnet. 3. Öppna din app och klicka på “Mina brukare” på startsidan. Tryck på symbolen i högra hörnet och skanna av din brukares/barns QR-kod. 4. Efter att du har skannat QR-koden är era konton ihopkopplade. Du kan även titta på filmen “Koppla ihop konton” som finns bland våra instruktionsfilmer på hemsidan.
Jag kan inte boka in aktiviteter för varje gång jag försöker acceptera en aktivitet kommer det upp en ruta som säger att någon måste godkänna. Varför händer detta?


Om du har en funktionsvariation och är under 13 år, samt om du har klickat i att du har en psykisk funktionsnedsättning oavsett ålder, behöver antingen en vårdnadshavare eller assistent godkänna en del av dina aktiviteter i Salta Friends appen. Det som behöver godkännas är: att acceptera en aktivitet, skapa en egen aktivitet, redigera en aktivitet man skapat, skapa inlägg till sin profil, samt när man skickar vänförfrågningar.

Salta Friends Sverige AB

Enhagsvägen 7 

187 40 Täby  Sverige

Organisationsnummer: 559270-7540

  • 61109
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

© 2020 by Salta Friends Team